Stödinformation

Centralt användarnamn

Om användarkonton och CAS

Universitetet erbjuder alla sina studenter ett användarkonto när man blivit antagen till en utbildning. Användarkontot ger dig tillgång till Internet och trådlöst nätverk på campus, möjlighet att ange en tillfällig postadress, kontrollera studieresultat och skriva ut intyg via Portalen mm. Du får även en e-postadress (xxx@student.umu.se) som universitetet använder för att kommunicera med dig som student, dit tex fakturorna för kåravgift skickas elektroniskt.

Aktivering för alla nya studenter vid Umeå universitet

Alla nya studenter som sökt och blivit slutgiltigt antagna, får av ITS ett brev hem till folkbokföringsadressen som innehåller ett tillfälligt användarnamn och lösenord. Med dessa kan du aktivera ditt centrala användarnamn samtidigt som du förbinder dig att följa reglerna vid Umeå universitet. Ett slumpmässigt lösenord genereras fram vid aktiveringen. Detta blir alltså din CAS-inloggning som sedan används bl.a. för att logga in till din lärplattform, ex Moodle eller Cambro. Du kan också välja att aktivera ditt konto via studera.nu istället om du hellre vill det. OBS! Kom ihåg att notera ditt användarnamn och ditt lösenord innan du stänger ner webbläsaren efter aktiveringen!

Har du inte fått brevet?

Det kan bero på att du har läst eller sökt och blivit antagen till en kurs vid Umeå universitet tidigare. I så fall har du med största sannolikhet redan aktiverat ditt användarkonto och har redan en CAS-inloggning.

Om du saknar brevet eller har glömt din inloggning, läs då här hur du kan göra.

Studenter som antas sent

Till sena studenter skickas inget brev hem med tillfälliga aktiveringsuppgifter, utan ni använder er av studera.nu för att aktivera ert konto istället.

Problem med aktiveringen

Får du problem vid aktiveringen - kontakta då ITS Stödcentrum via deras kontaktformulär så hjälper de dig. Eller ring 090-786 6300.

AD-konto

För vissa tjänster behöver man ha ett så kallat Active Directory-konto (AD-konto). Detta konto kan man skapa själv. På https://www.verktyg.umdac.umu.se kan man, om man väljer ”Epost Student” under kontotyp, logga in med sin emailadress och lösenord. Därefter klickar man på ActiveDirectory längst ner till höger och följer instruktionerna för att skapa ett nytt konto eller byta lösenord på det befintliga.

Trådlöst nät

Det trådlösa nätet på campus, UmU wlan, täcker i första hand de publika utrymmerna som fik, samlingsplatser, bibliotek och de flesta hörsalar/lektionssalar. För att ansluta din dator till det trådlösa nätverket behöver du logga in med din CAS identitet.


Relaterad information

ITS Stödcentrum CAS aktivering