Nyheter från institutionen

Bättre matteinlärning för elever
som själva konstruerar metoder

2017-04-19
Elever som själva konstruerar lösningsmetoder till problembaserade uppgifter lär sig matematik bättre än elever som får en färdig metod att följa. Det visar Jan Olsson i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Lärarhögskolan får ny biträdande rektor

2017-04-12
Anna Lindqvist, lektor vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, blir ny biträdande rektor vid Lärarhögskolan, Umeå universitet.

Professor Tom Popkewitz – världsledande utbildningsforskare till Umeå universitet

2017-03-21
Tom Popkewitz, världsledande utbildningsforskare och professor från Wisconsin University och Madison School of Education i USA, besöker Umeå universitet. Professor Popkewitz forskningsarbete inom utbildningsområdet är omfattande, prisbelönt och har översatts till tolv språk.

Umeå får del av ny satsning på skolforskning

2017-03-09
För att öka elevers och svenska skolans måluppfyllelse behövs det mer forskning om skolans verksamhet och undervisningen i klassrummet. Regeringen har beslutat att ge fyra universitet, däribland Umeå, i uppdrag att bedriva praktiknära forskning i samverkan med kommuner och friskolor inom ramen för e...

Mer hänsyn bör tas till elevernas upplevelser vid prov

2017-02-28
Det är stor skillnad på hur elever anstränger sig på olika prov, beroende på hur viktiga de tycker att proven är. Det är något som kan ha betydelse för hur prov ska utformas och resultaten kan tolkas. Det visar Eva Knekta i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Internationell konferens om karriärutveckling och vägledning

2017-02-23
Det nationella forskarnätverket Karriärutveckling och vägledning (KAV) anordnar en internationell konferens med namnet “Transitions, career learning and career management skills. Multi-disciplinary and critical perspectives” den 19:e – 20:e oktober, 2017.

SVT: ”Den yngre generationen kvinnor kommer inte ta lika mycket skit”

2017-02-13
"Tusentals unga kvinnor samlas i en grupp och diskuterar allt ifrån nagelförlängningar till livskriser. Tjejgrupperna på Facebook inger hopp för framtiden", säger Elza Dunkels, som forskar om ungas nätvanor vid Umeå universitet.

Nya perspektiv på IKT i utbildning kan ge bättre tillgänglighet i tid och rum

2017-02-09
Genom att integrera informations- och kommunikationsteknik, IKT, med undervisning på campus, kan studenter med tids- och rumshinder delta samtidigt som tillgången breddas till högre utbildning utanför universitetsorterna. Det menar Anders Norberg i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Sidansvarig: Camilla Hällgren