Nyheter från institutionen

Tre nya projektanslag och medverkan i två forskarskolor

2017-11-07
Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap kammade hem inte mindre än tre nya projektanslag om totalt nästan 16 miljoner kronor när Vetenskapsrådets utbildnings­vetenskapliga kommitté fördelade forskningsmedel i höst.

45 miljoner till forskning i utbildningsvetenskap i Umeå

2017-11-01
Umeå universitet får näst mest i landet när Vetenskapsrådet beviljar forskningsmedel till utbildningsvetenskap. Sammanlagt 45 miljoner kronor går under en femårsperiod till projekt och forskarskola i Umeå.

SvD: Högskoleprovets ordsmed: Förvånande okunskap

2017-10-16
Vet du inte vad ”lekamen” betyder borde du kanske läsa fler böcker av Per Olov Enquist. Det menar i alla fall Maria Johansson, provutvecklare vid Umeå universitet som ligger bakom ordförståelsedelen på högskoleprovet.

DN: Testängslan kan ligga bakom dåligt högskoleprovsresultat

2017-10-13
"Repetera högstadiematematiken och våga gissa när du inte kan. Det är några av råden som Per-Erik Lyrén, projektledare för högskoleprovet, ger till provdeltagarna på högskoleprovet", skriver Dagens Nyheter i en lång artikel om provet.

DN: Forskare – Högskoleprovet kan förbättras

2017-10-06
"Jonathan Wedman, nybliven doktor i beteendevetenskapliga mätningar vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet, har i sin avhandling undersökt hur väl högskoleprovet faktiskt mäter kunskapen hos provdeltagarna", skriver Dagens Nyheter.

Nypublicerad rapport för den nationella utvärderingen av läslyftet

2017-09-22
Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, Centrum för utvärderingsforskning (UCER) publicerar nu en tredje rapport inom ramen för den nationella utvärderingen av läslyftet. I rapporten analyseras 14 nya moduler från Skolverkets lärportal.

Eva Mårell-Olsson medverkar i ForskarFredag den 29 september

2017-09-22
Även i år medverkar forskaren Eva Mårell-Olsson, institutionen tillämpad utbildningsvetenskap, i ForskarFredag som även detta år genomförts på Umevatoriet.

Högskoleprovet fungerar men kan utvecklas

2017-09-12
Delar av högskoleprovet behöver undersökas närmare, även om provet som helhet fungerar som det är tänkt. Det visar Jonathan Wedman i en ny avhandling vid Umeå universitet.