Nyheter från institutionen

Anna Rantala på 4:e plats i Skolportens topplista över mest lästa avhandlingar 2016

2017-05-25
Anna Rantalas avhandling "Snälla du! Kan du sätta dig? Om vägledning i förskolan" ligger på 4:e plats i Skolportens 10-i-topplista över de mest nedladdade avhandlingar 2016. Anna Rantala arbetar vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap och Umeå universitet.

Ny bok: Den svenska skolgårdens historia

2017-05-09
I en ny bok ges ny och samlad kunskap om skolans utemiljö som ett pedagogiskt och socialt rum, både historisk och i nutid. Författare är Anna Larsson, Björn Norlin och Maria Rönnlund, samtliga Umeå universitet.

TEDx Umeå 2017 drar igång

2017-05-03
I dag, den 3 maj, arrangeras TEDx i Umeå för fjärde gången. Evenemanget är en plattform där inbjudna talare, däribland forskare från Umeå universitet, får en chans att berätta om sina idéer och tankar. Målet är att sprida idéer som i slutänden kan förändra världen.

Högskoleprovet - en pigg 40-åring

2017-04-26
Söndag den 23 april utsatte sig 67 200 personer för högskoleprovet. Det är 40 år sedan provet infördes. I Umeå med omnejd lockades nästan 1 800 att göra vårens prov.

Bättre matteinlärning för elever
som själva konstruerar metoder

2017-04-19
Elever som själva konstruerar lösningsmetoder till problembaserade uppgifter lär sig matematik bättre än elever som får en färdig metod att följa. Det visar Jan Olsson i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Lärarhögskolan får ny biträdande rektor

2017-04-12
Anna Lindqvist, lektor vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap, blir ny biträdande rektor vid Lärarhögskolan, Umeå universitet.

Professor Tom Popkewitz – världsledande utbildningsforskare till Umeå universitet

2017-03-21
Tom Popkewitz, världsledande utbildningsforskare och professor från Wisconsin University och Madison School of Education i USA, besöker Umeå universitet. Professor Popkewitz forskningsarbete inom utbildningsområdet är omfattande, prisbelönt och har översatts till tolv språk.

Umeå får del av ny satsning på skolforskning

2017-03-09
För att öka elevers och svenska skolans måluppfyllelse behövs det mer forskning om skolans verksamhet och undervisningen i klassrummet. Regeringen har beslutat att ge fyra universitet, däribland Umeå, i uppdrag att bedriva praktiknära forskning i samverkan med kommuner och friskolor inom ramen för e...

Sidansvarig: Camilla Hällgren